29. 4. 2024   |   svátek má Robert
 

Falafel - karbanátky z cizrny

Název Množství a jednotka
sterilovaná nebo vařená cizrna 350 g
česnek 2 stroužky
malá cibule 1 ks
vejce 1 ks
římský kmín 2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: arabská
Příprava: 30 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Cizrnu z plechovky přecedíme. Část cizrny rozmixujeme jen nahrubo, aby zůstaly kousky. Zbytek rozmixujeme spolu s česnekem na hladkou pastu. Všechnu cizrnu (hrubě i jemně rozmixovanou) dáme do mísy, přidáme cibuli nakrájenou co nejvíc najemno, osolíme lžičkou soli, opepříme, přidáme vajíčko, dvě lžičky drceného římského kmínu, rovnou lžičku mletého koriandru, špetku (asi 1/4 lžičky) kayenského pepře, nasekanou petrželku a promícháme. Podle potřeby směs zahustíme moukou - cizrnovou, hladkou, kukuřičnou, podle preferencí - asi 2 - 3 lžíce. Z těsta tvoříme navlhčenýma rukama kuličky o velikosti asi vlašského ořechu. Kuličky vkládáme do dostatečné vrstvy (2,5 - 3 cm) rozehřátého oleje a smažíme dozlatova.
Falafel můžeme i upéct v troubě na 170° asi 20 - 30 minut. V troubě kuličky potřeme olivovým olejem, upečené jsou sušší než smažené.
Jako přílohu můžeme zvolit grilovanou zeleninu, bagetku nebo chléb pita a česnekový dip - bílý jogurt nebo zakysanou smetanu osolíme a přidáme utřený stroužek česneku. Často se k falafelu podává tahini (sezamová pasta).

Tip:
Pokud chceme falafel dělat ze suché cizrny, den předem ji namočíme, necháme přes noc, druhý den vodu slijeme, dáme čistou a vaříme doměkka asi 1,5 až 2 hodiny. Scedíme a dále postupujeme podle receptu.

Falafel se připravuje i bez mouky a vajíčka. V tomto případě cizrnu namočíme přes noc. Druhý den slijeme a syrovou rozmixujeme na hladkou pastu. Osolíme, přidáme utřený česnek, najemno nakrájenou cibuli, okořeníme římským kmínem, koriandrem, přidáme nasekanou petrželku a necháme asi hodinu odstát v lednici. Z těsta pak tvoříme opět kuličky - každou kuličku ovšem v dlani nejprve zmáčkneme, aby těsto "zhutnělo" a teprve pak vytvarujeme. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje a do zhnědnutí se kuliček vůbec nedotýkáme, aby se nerozpadly.


 


RECEPTY

Zelňačka

Postup: Zelí dáme vařit do osolené vody. Přidáme klobásku vcelku, bobkový list, nové... zobrazit recept

RECEPTY

Hrachovka - s celým hrachem

Postup: SurovinyPředvařený hráchmouka a sádlo (příp. jiný tuk) na jíšku1 stroužek... zobrazit recept

RECEPTY

Chřestová krémová polévka

Postup: Bílý chřest zbavíme dřevnatých částí a oloupeme škrabkou, zelený chřest není... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolová polévka se sušenými švestkami

Postup: Fazole večer namočíme a druhý den uvaříme do poloměkka. Přidáme na kostičky... zobrazit recept

RECEPTY

Plněná vejce

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme napůl. Opatrně vyjmeme žloutky,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Hamry

Horský hotel Hamry se nachází na okraji obce Čeladná, která je obklopena...